Welke uitvaartkisten zijn duurzaam?

Spaanplaat uitvaartkisten zijn minder duurzaam dan massief houten uitvaartkisten. Spaanplaat bevat het giftige formaldehyde. Bij een crematie dient de kist als brandstof. Massief hout heeft een hogere calorische waarde dan spaanplaat. Er hoeft tijdens de crematie dan ook minder gas te worden toegevoerd.

Bij begraven blijft een massief houten uitvaartkist langer intact. Zuurstof blijft in de kist aanwezig waardoor bacteriën hun werk, het ontbinden van het lichaam, kunnen blijven doen.

Milieuvriendelijke uitvaartkisten
Al onze massieve uitvaartkisten worden gemaakt uit duurzaam geproduceerd hout. Ongelakt en met een zeer milieuvriendelijke bekleding van bamboe zijn het allemaal milieuvriendelijke uitvaartkisten.

Duurzame uitvaartkist Ter Horst
Onze duurzaamste uitvaartkist is de ‘Ter Horst’. Deze uitvaartkist is gemaakt van Douglashout van het Gelderse landgoed Ter Horst. Het landgoed heeft een eigen zagerij en drogerij. Met de opbrengst van de verkoop van het hout wordt het landgoed onderhouden. Het hout is aan de lucht gedroogd. Om zo min mogelijk energie te verbruiken, is het hout niet geschaafd en wordt de kist volledig met de hand in elkaar gezet. Er is geen metaal verwerkt in deze kist. Alle verbindingen, ook die van de handgrepen, zijn van hout. Het zijn speciale verbindingen die vroeger in de scheepsbouw gebruikt werden. De handgrepen zijn gemaakt van henneptouw. De bekleding bestaat uit een matras en kussen van bamboe textiel (milieucertificaat aanwezig). Voor de vulling maken wij gebruik van kruidig hooi.